text alternatiu

LA CREATIVITAT I ELS INFANTS.

Recordo la il·lusió que em va fer la meva primera classe que vaig impartir d’Educació Visual i Plàstica amb nens i nenes de P4, P5 i Primària!

Érem desconeguts i desconegudes, però la creativitat va fer que ens reconeguéssim de seguida.

Mentre iniciàvem el procés creatiu, amb els dubtes, els conflictes a l’hora de reflectir el que volíem transmetre en allò creat, la concentració, el mimetisme vers l’altri… tot un món de relacions, d’emocions, de sensacions compartides, de pensament creatiu, que són molt importants i s’haurien de potenciar des de l’escola i des de l’àmbit familiar.

D’aquesta manera, en les etapes posteriors, aquests infants tindran les eines necessàries per poder superar les frustracions, per a ser més flexibles vers el que els rodeja.

En definitiva, la creativitat i el pensament creatiu ens ajuda a disminuir la por a nous reptes, flexibilitat davant el canvi i poder allunyar-nos de la situació de confort, a recórrer un camí que, encara que no sabem on arribarem, farem el possible per començar-lo de la millor manera i el repte serà anar descobrint a on ens portarà: a vegades serà tal com l’imaginem, d’altres serà ben diferent! 

 

Si aprofundim una mica més en la creativitat i es infants, podem dir que  són creatius per naturalesa, és una capacitat innata que tenen, i a través de la qual podran anar descobrint les seves limitacions vers la realitat. La creativitat  té un potencial que es pot utilitzar per a obtenir  resultats increïbles i únics.

A continuació destacarem una sèrie de factors importants, segons l’autor Guildfor:

FACTORS DE LA CREATIVITAT:

  • Fluïdesa: capacitat per a evocar una gran quantitat d’idees, paraules, respostes…
  • Flexibilitat: capacitat d’adaptació, canviar una idea per una altra o modificar-la. Hi ha dos tipus de flexibilitat: l’espontània i l’adaptativa.
  • Originalitat: és el factor més determinant de la capacitat creadora. Té el caràcter de novetat i intenta buscar solucions noves.
  • Elaboració: fa que la creació artística sigui el més perfecte possible.
  • Redefinició: solució d’un problema des de diverses perspectives.
  • Anàlisi: capacitat per a desintegrar un tot en les seves parts. Permet descobrir sentits i relacions noves entre els elements d’un conjunt.
  • Síntesi: combina elements diferents per a formar un tot, és una síntesi  mental.

 

Text alternatiu

BIBLIOGRAFIA

GUILDOFD,J.P (1978): «La Creatividad, presente, pasado y futuro». En Guilford, J.P y otros. «Creatividad y educación». Paidós, Buenos Aires.